Andi a rengetegben

Kékes-kvartett

...avagy 1 nap alatt 4-szer a Kékesre és a miértek

2024. július 08. - Andi a rengetegben

kekes4x.jpgGondoltam egy merészet. Mi lenne, ha egy nap alatt háromszor felmásznék a Kékesre? Miután erőm teljében befejeztem ezt a küldetést, arról kezdtem álmodozni, hogyan fejelhetném meg ezt még egy mászással, illetve ha már lúd, legyen kövér disznó, alacsonyabbra ereszkedni, hogy valóban teljesítmény legyen. 

Tovább

Hogyan induljunk túrázni? II.

Túrázási kisokos kezdőknek

Előző bejegyzésemben a szó szerint könnyű csomagoláshoz adtam tippeket, amelyek nálam beváltak. Mostani posztomban arra térnék ki, mik azok a dolgok, amikre egy kezdő túrázó kevésbé figyel és problémaként felbukkannak, hatalmas kérdőjelként pedig számtalanszor előjönnek.

Tovább

Hogyan induljunk túrázni? I.

Csomagolási kisokos kezdőknek

Elsőre talán nehéz elhinni, de egy csomó mindenre nincs szükségünk egy túra során azok közül, amit máskor "nem tudunk" nélkülözni. Ha azonban odáig jut az ember, hogy nem csak a Normafa környékén akar kóborolni, hanem kicsit komolyabban veszi a természetben a testmozgást, akkor bizony hamar rá fog jönni, hogy minden gramm súly számít.

Tovább

70 éves az Országos Kéktúra

20220624_121945_300tap.jpg2022-ben 70. születésnapját ünnepli az Országos Kéktúra mozgalom. 1952-ben a Lokomotív Turista Egyesület (anno még Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztály) akkori vezetőjének, dr. Vízkelety Lászlónak javaslatára került kidolgozásra és meghirdetésre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mozgalom Tapolca és a Zempléni-hegység között, ami ma már a nyugati határon fekvő Írott-kőtől egészen a zempléni Hollóházáig 1170 km-en át vezet az ország északi részén.

Tovább

Verpeléti vulkántúra

2022. ÁPRILIS

20220410_120815_300.jpgA Mátra és a Bükk között, a Tarna völgyében fekszik egy kicsiny település, Verpelét. Szomszédságában egy domb, egy egykoron működő vulkán (illetve járulékos krátere), s annak beszakadt kürtője, melynek szélén kis ösvény vezet fel, egészen a hegy tetejéig, ahol nem is olyan rég még vár állott... Most kőhalom. Se.

Tovább

Egy éve zárult a kék

Egy kis nosztalgia

20210626_130615_300.jpgPontosan ma egy éve, hogy Hollóházán végére értem az Országos Kéktúrának. Nagy változást hozott ez az életembe, s máig egy meghatározó élmény számomra. Az élményeket, érzéseket korábban már megírtam, most a jeles évforduló alkalmából előveszem, hátha valakit megihlet. :) Katt a linkre, majd nézzétek meg a videót is!

Tovább

Balaton körtúra: Almáditól Füredig

2022. ÁPRILIS

20220430_104810_300.jpgHosszú idő telt el, mióta megkezdtem ezt a túrát, de a tavaszi szép időben kedvet éreztem a folytatáshoz, így a tavaly ősszel bejárt Balaton-felvidéki kéktúra ezen szakaszával majdnem teljesen megegyező útvonalon haladtam, érintve a sok kilátót, melyek mindegyikére felmásztam, újra megcsodálva a szokásosan gyönyörű balatoni panorámát.

Tovább
süti beállítások módosítása