Andi a rengetegben

Hogyan induljunk túrázni? II.

Túrázási kisokos kezdőknek

2023. január 11. - Andi a rengetegben

Előző bejegyzésemben a szó szerint könnyű csomagoláshoz adtam tippeket, amelyek nálam beváltak. Mostani posztomban arra térnék ki, mik azok a dolgok, amikre egy kezdő túrázó kevésbé figyel és problémaként felbukkannak, hatalmas kérdőjelként pedig számtalanszor előjönnek.

Korlátozó tényezők

Amire érdemes figyelmet fordítani, az az időjárás-előrejelzés, illetve az erdőlátogatási korlátozások időpontja. Előbbit azt hiszem nem kell elmondanom miért, hisz ettől függ, hogyan öltözzünk és mit kell pakoljunk még a hátizsákba. Utóbbiról nagyon jó infók találhatók a heyjoe.hu oldalon, ahol a jobb oldali kis ablakban az információkat lenyitva a korlátozásokat kell kipipálni. A színes részekre kattintva látható lesz az infó, így már hetekkel előre lehet tervezni a kiválasztott szakasszal.

Jó tudni, hogy az adott területen van-e vízvételi lehetőség arra az esetre, ha elfogyna a készletünk. Erre nagyon könnyen használható weboldalt hoztak létre, mely elérhető a kozkutak.hu oldalon.

Navigáció

Sajnos futottunk már bele olyan kirándulókba, akiknek fogalmuk sem volt, merre kellene menniük. Aki nem (vagy csak ritkán) szokott a természetbe járni, annak azt tudom mondani, hogy a google térképet felejtse el, mert az nem fogja soha megmondani, hol a turistaút. Mindenképpen olyan navigáció kell (vagy papír térkép, de akkor tudni kell használni a tájolót is), amely a turistautakat mutatja. Vannak rém egyszerű és kicsit bonyolultabb appok is, mind jól használhatóak (akár offline módban is) és a célnak tökéletesen megfelelnek. A lényeg, hogy tudjunk picit térképet olvasni és ismerjük a turistajelzéseket, vagy legalább tudjuk, hogy melyiken kell haladnunk, hogy elérjük a célunkat.

sm_c224_pen23010210500_0001.jpg

Utazás

Utazásnál figyelembe kell venni, hogy honnan hová indulunk, azonos lesz-e a kezdő- és a végpont, vagy máshová érkezünk, mint ahonnan elindultunk. Időnként kényelmes az autó használata, főleg, ha a tömegközlekedés nagyon ritka, ebben az esetben viszont valahogy még vissza kell jutni az autóért is. A kezdőpontban és a végpontban hagyott kétautós megoldás szerintem elég luxus, egészen biztosan meg lehet oldani gépjármű nélkül is az utazást. (Persze ilyenkor áldozni kell a kényelem oltárán, amit sajnos nagyon sokan nem hajlandóak elengedni.)

Vonat, illetve távolsági busz választásakor tudni kell használni a menetrend-tervezőt (menetrendek.hu), és itt jön viszont a képbe a google térkép használatának ismerete, hogy a megállóhely nevét meg tudjuk nézni. Példának okáért ha a Bükk tetején lévő Bánkútra szeretnénk utazni, akkor a menetrend-keresőben a Bánkút hegytető megállót kell kiválasztani, máskülönben a Békéscsaba melletti Bánkútra fog navigálni a rendszer.

Szállás

Szálláskeresésnél én az alábbi oldalakat szoktam használni: szallas.hukekszallas.irottkor.hu, google térkép, települések honlapja. Még sosem volt olyan, hogy ne tudtam volna valahogy szállást foglalni az adott időpontra, legfeljebb kompromisszumos megoldásként egy közeli településen, ha nagyon korlátozottak a lehetőségek.

Állatvilág

Egyedül túrázáskor az ismerőseim jó részének az az első kérdése, hogy nem félek-e. Nem, a természetben nincs mitől. Az állatok azonnal (vagy legfeljebb egy kis szemezés után) elmenekülnek és ez így van jól. Jónéhány éve a legtöbb hétvégémet kint töltöm a szabadban, de például sem medvével, sem farkassal, sem toportyánnal nem találkoztam még soha. Az az igazság, hogy nem él sok egyedük itthon és általánosságban elmondható, hogy mindegyik állat kerüli az embert, így a találkozásra is igen csekély esély van. Magyarországon az erdő lakói nem veszélyesek, talán csak a kicsinyek születése után nem árt az óvatosság. Senkinek sem ajánlom a túrázást zenével bedugott füllel, mert egyáltalán nem baj, ha a környezet hangjaiból hallunk is valamit.

Fontos!

Ami a túrázás során a legfontosabb: csak a lábnyomunkat hagyjuk a természetben, vagyis mindent a szemnek, semmit a kéznek. Mellőzzük a szemét eldobálását, a kőtornyok építését, a fák kérgébe való karistolást, növények gyűjtését. Emlékül csak a fotóinkat vigyük haza!

szemtilos.pngA szemetünk pedig már nem foglal annyi helyet, mint amikor még volt bennük valami, így sokkal könnyebb egy településig elcipelni és ott a kukába tenni, mint eldobni az erdőben.

Mindez így egy szuszra talán soknak tűnik, de nagyon gyorsan megszerezhető a rutin és természetessé válik, ha valaki rendszeresen túrázni indul. Persze a legjobbak a saját tapasztalatok, mert ugye kinek a pap, kinek a paplan, ami nekem jó, másnak nem biztos, hogy az. Ettől függetlenül remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni azoknak, akik kevésbé jártasak a természetjárásban, de szeretnének elindulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://andiarengetegben.blog.hu/api/trackback/id/tr218008358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása