Andi a rengetegben

Hogyan jutottunk be a Vatikánba? Azaz, aki még nem volt, hogy ne akarjon bejutni...

2016. NOVEMBER

2020. április 10. - Andi a rengetegben

20161031_164546a.jpgElőször is, semmilyen valláshoz köthető ünnep körül, főleg ha az hosszú hétvégére esik, eszetekbe se jusson Rómába menni. Másodszor, nem érdemes spórolni, felár ellenében előre érdemes jegyet foglalni az interneten. Harmadszor, választotok egy szimpatikus csoportot és velük mentek. Negyedszer, még itthon fizettek be egy csoportos utazásra, ez esetben elkerülhető a potyacsatlakozás. Ötödször, inkább itthon maradtok.

Az első négy esetben ajánlatos már jó előre edzeni az idegeket, a tömeg hatalmas. Nekem is mondták, hogy tömeg lesz, nagy tömeg, de ez így nem elég kifejező. Én extra, orbitális, univerzális, baromira ki.....ott nagy tömegnek nevezném. Már a reggeli 9 órás nyitás előtt 200 méteres kígyózó sorok állnak, ami később csak tovább nyúlik, míg körbe nem éri az egész bolygót. Öööö Vatikánt. Nem tudom, hogy a sor elején lévők mikor álltak oda, lehet, hogy előző napról maradtak ott... Először nem tűnt rázósnak a helyzet, aránylag haladós volt a sor. Aztán egy óra után kezdett lassulni. 6-7 lépés előre, tíz perc várakozás és ez így ment órákon át.

Van egy olyan módszer is a hosszú sor végig állásának elkerülésére, amikor szimpatikus és megnyerő modorú arab és fekete bőrű kollégák "skip the line" feliratú táblát tolva az arcotokba a 16 eurós belépőt megfejelve, némi plusz ellenszolgáltatásért cserébe gyors bejutást ígérnek. Nem tudom mennyi a tiszteletdíjuk, de ha egyszer szóba álltok velük, többé nem menekülhettek, akkora lyukat beszélnek a hasatokba, hogy magatok is elcsodálkoztok. Volt egy-két család, akiket láttunk befűzni, elmentek velük és többé sose jöttek vissza... Nem tudni, mi lett velük...

Jön aztán még a szelfibot-árus is. Őket a bííííp-bíííííp-bííííp hangról lehet megismerni, befurakszik a kényelmesen toporgó közönség közé, ordibálja, hogy bííííp-bíííííp-bííííp, és majd kiszúrja a szemed a botjaival hadonászva. Ha netán unatkoznál ácsorgás közben, és meg akarod örökíteni a várakozás felejthetetlen pillanatait, akkor ez egy kitűnő alkalom a minden bizonnyal jutányos vásárlásra.

Utána még jönnek a kéregetők is. Gondolják, ha van pénzed a Vatikánban nézelődni, akkor semmiség lesz néhány kósza eurót előbogarászni a pénztárcád mélyéről. A kezét is megcsókolja, úgy nyújtja feléd, csak szánd már meg őt, hisz még alázatosan is hajlong hozzá, nem látod?

Ezek után még mindig nincs nyugtod, mert hozzák a napszemüvegeket is, ha netán éppen arra volna szükséged. Dél körül meg már megjelennek a vízárusok is. Amennyiben olyan balga voltál, hogy nem gondoltál arra, hogy órákat állsz sorba és nem hoztál magaddal innivalót, akkor sincs semmi gond, erre is van tehát megoldás.

A rendszer azért nem működik még tökéletesen, ugyanis erősen hiányoltam a kajaszolgáltatást.  Helyette csupán kajáldák szórólapjait kínálgatták, de az ugye nem ehető, csak ha már nagyon éhes vagy. (Élelmesebb látogatók elmentek kaját venni és nagy, illatozó csomaggal tértek vissza társaikhoz.) Nekem tehát inkább erre lett volna szükségem, mivel minden volt nálam a kínált tárgyak közül, kivéve a kaját.

Utólag bevallom, egy szelfibot azért jól jött volna, mondom is, hogy miért. Néhány óra után a sorban állók egészen természetes módon elfáradtak, leültek a korlátra vagy a falat támasztották. Ezeket az alkalmakat használják ki orvul az ekkorra már új erőre kapott szemfüles, szépen sminkelt, csinosan öltözött, jólszituált öregasszonyok. Akárhogy, akárhova álltam, az egyik banya állandóan nekem dőlt és az sem zavarta, amikor kicsit erőteljesebben visszadőltem rá. Mondtam is a lányoknak, biztos, hogy ez a nő így akar előzni.

A nyanya távoltartására az alábbi ötletek születtek: 1) verekedés szelfibottal, 2) "véletlenül" barátnőm nekem esik, ezáltal a tehetetlenségi erőnek köszönhetően teljes testsúlyommal rázuhanok a nőre, agyonlapítva őt, így mindörökre lezárhatjuk az ügyet, 3) kezdjem rángatni a táskám cipzárját, könyökömet a banya oldalára irányítva... Szüleink azonban jó munkát végeztek nevelés terén, mert egyik ötletet sem váltottuk valóra. Vagy csak a virtusunkat észrevételező, egyébként mögöttünk álló huszonéves olasz srácok közbelépése akadályozott meg a kivitelezésben? Egy idő után ugyanis visszaálltak mögénk, így zárva le a hadakozást. Ha pillantással ölni lehetne, én már minden bizonnyal a Vatikán hősi halottja lennék. Sebaj, én is elővettem legigézőbb nézésemet, gondolatban pedig úgy lőttem szét a fejét, mint a Star Wars-ban a Halálcsillag az Alderaan bolygót. Egy lézernyaláb és placcs.

Ezután már eseménytelenül telt az idő, előttünk, mögöttünk elcsigázott emberek, akik már biztosan megbánták, hogy aznap erre vetette őket az útjuk.

Kereken hat órányi várakozás után végre bejutottunk. Ezek után nem mondhatja senki, hogy türelmetlen vagyok. A tolakodós nyanya persze csak átpréselte magát az olasz srácokon is, látva, hogy pont mögöttünk zárják ismét a kordont... Csak annak köszönheti, hogy nem tudott még elénk is befurakodni, hogy igazi szemétláda módjára kiléptem elé, gyakorlatilag öt centire szűkítve a teret a fal és a vállam között, ezzel lezárva további szemtelen útját. Sajnáltam a fiúkat, tök rendesek voltak. Bent aztán csomagátvilágítás, fémdetektoros kapu, tisztára mint a reptéren.

Aztán a hömpölygő tömeg sodort magával, igazából nem is tudtunk a látnivalókra koncentrálni és már eléggé zsibbadtak és csüggedtek is voltunk, hogy önfeledten átadhassuk magunkat a hely szellemének. A Sixtus-kápolna csodálatos, de a sodró tömeg miatt ezt sem tudtuk kiélvezni. A pap hiába ordibálja, hogy "silencio", meg "no photo", úgyis mindenki duruzsol és fényképez sutyiban, nem értem, miért problémáznak ezen.

A végén persze a kajáldában kötöttünk ki, mert akárhonnan nézzük ugyebár, minden út oda vezet. Valahogy valamikor letérhettünk a bazilikába vezető útról, már ha ki volt egyáltalán táblázva, de legalább végre leülhettünk és ehettünk egy életmentő szendvicset.

Zárásként még átsétáltunk az Angyalvárhoz, onnan pedig a szállodához (kb. 5 km), csak mert nem talpaltunk még aznap eleget.

Aki tehát nem járt még Rómában és szeretne menni, annak csak ajánlani tudom, hogy az első öt pontomat vegye fontolóra. A legegyszerűbb dolog más kárán tanulni...

A bejegyzés trackback címe:

https://andiarengetegben.blog.hu/api/trackback/id/tr6315584138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.04.11. 06:52:12

Online kell jegyet foglalni, nyitas elott 1/2 oraval kimenni es 10 perc alatt bentvagy. Mi igy csinaltuk.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.04.11. 10:49:39

Pár éve májusban voltam ott, online időpontot foglaltam előre, beelőztük a sort és negyedóra alatt bent voltunk. A sor akkor volt már durva, mikor mi kifelé jöttünk.

zsurzsenka 2020.04.11. 14:53:37

Vatikán, Villa Borghese online jegyelővétel. Szigorúan. Időpontot foglalva, korán. Mi Szilveszter napján a Szent Péter Bazilikát céloztuk meg. Kína összlakosságával egyetemben. Mintha nem is Rómában lettünk volna, hanem valami autentikus zsibvásárban. Köpködés, harákolás, turházás milliméterekkel a lábad mellé, bagózás a fejedbe, mindezt óramutató járásával ellentétes irányban a Kolonnádok lábánál. Nem mondanám, hogy elszédültem a haladás tempótól. A tér közepére felállított, a helyi lapok szerint `az évtized legrondább karácsonyfája` címet kiérdemelt karácsonyfa MINDEN szögből történő alapos megtekintése sem maradt el. Időnk volt rá. Trevi-kút megtekintése szintén hasonló élmény volt. Kb. mint Batthyany tér metróállomás augusztus 20-án, multikulti környezetben.

Moin Moin 2020.04.11. 16:16:18

Én először még 2009 őszén voltam ott, semmi sor, egyenesen be lehetett menni.
2016-ban a Pokol volt, 3 órás várakozás...
A Sixtus-kápolna dettó: első alkalommal alug voltak, másodjára heringeshordó.
Basszus, most kellene menni harmadszorra!

naty77 2020.04.11. 22:11:52

Ja hogy Te a Vatikáni Múzeumról írsz, a címből és a sztori elejéről ez nem derült ki.
Mikor mi először mentünk február eleje volt és percek alatt bejutottunk, a Múzeum is szinte üres volt, fél napot bent nézelődtünk.
Két év múlva februárban is így indultunk neki, na akkor sor volt, olyan 3 órát ácsorogtunk és bent is sokan voltak. Nagyon sajnáltam, egész más hangulata volt.

tompus 2020.04.11. 22:18:37

Azt hittem, hogy tényleg a Vatikánba jutottál be. OK, vatikáni területen jártál, de nem a vatikáni utcákban.

Gerardus A. Lodewijk 2020.04.16. 14:50:08

2007 márciusában jártam ott először, egy ingyenes, de rövidített nyitvatartású vasárnapon, akkor még volt ilyen. Reggel 8-kor álltam be a sor végére, amely már ekkor a Szent Péter tér közelében, a Szent Anna kapunál (a múzeumon kívüli Vatikán szolgálati bejáratánál) volt. A várakozás fegyelmezetten és zavartalanul zajlott, a sor viszonylag gyorsan haladt, de az utolsó kb. 100 méteren rendkívül lelassult, fél 11 körül sikerült bejutnom. A múzeum számos részlege zárva volt, de még így is csak futólag sikerült körülnéznem a 14 órás zárásig. (A bejutásra ekkor már hiába várók sora ekkor még mindig a Piazza del Risorgimentóig ért.)
Azóta még kétszer jártam ott, mindig előre megváltott internetes soron kívüli, időpontra szóló jeggyel (valóban nem olcsó, de Rómában turistaként az ember ideje túl drága ahhoz, hogy sorbanállással töltse). Legutóbb még egy másfél órás vezetett vatikáni kerti túrán is részt vettem.
Időközben sajnos a szerző által is említett negatív jelenségek és főleg a tömegközlekedés harmadik világbeli állapota miatt a 6. római látogatásom utánra egy kicsit elegem lett a Városból.
süti beállítások módosítása