Logo Pic
Dealunea 2024. október 07.

A skandináv otthon

Az otthon, amely soha nem fog kimenni a divatból: a skandináv otthon. Tökéletessége egyszerűségében rejlik. Egyszerűsége pedig örökérvényű.

A skandináv otthon fényben úszik. Szobánk mélyén úgy merülünk el a tündöklő hómezőkre hajazó végtelen fehérségben -melyet csak egy-egy mintás terítő vagy díszpárna tör meg- hogy közben eszünkbe sem jut fázni, hiszen a pattogó tűz hangjára ugyanúgy asszociálunk ebben a kedves kis otthonban, mint a fjordok világára.


Mert a skandinávoknak sikerült megteremteni a békés, kényelmes és meleg otthont az egyszerűen elegáns fehérségben, ahol a funkcionalitás, a minimalizmus, és a természetesség találkozása kellemes, vidám és életteli látványt produkál.

A skandináv lakberendezés eredete

 

Az 1950-es évektől fokozatosan bontakoztak ki az új divatirányzatok a formatervezésben és a lakberendezésben. Ahogy az első világháború után a múlt elsöprésének, a változás igényének hírnökeként megjelent az art deco, mely már a funkcionalitás irányába tartott, úgy alakultak ki ismét új igények, őket kifejezve pedig új stílusok a második világégés után is.

Míg a funkcionalitás igényét az art deco irányzat alatt összegyűlő stílusok közvetítették először, addig a második világháború modernizmusa a tömeggyártás célkitűzésével hozott újat, megőrizve a funkcionalitás üzenetét is.

Az új modern irányzatoknak három központja volt: USA, Olaszország és a Skandináv térség. A skandináv stílus minimalista, legfőbb jegye a természetközeliség, a természetes formák és anyagok használata, elvei az organikus design-ban bontakoztak ki.

egg-chair

Az organikus design megteremtői híres skandináv tervezők, mint például Alvar Aarto, vagy Arne Jacobsen, akinek hangya-széke (ant-chair) és a hasonlóan a modern design alapját megteremtő, ikonikus tojás-széke (egg-chair) a stílus szimbólumainak számítanak.

A skandináv stílus ma

 

A skandinávok természetközeli minimalizmusa napjainkban is hódít, sikerült az 1950-es évek óta megőriznie népszerűségét.

forrás: unsplash

Titka abban rejlik, hogy az egyszerű, áttekinthető, letisztult tér, a világos színek, az egyszerűség minden más divathullám, pillanatnyi aktualitás ellenére örök igény marad.

Az egyszerű bútorok, az enteriőr kizárólagos uralmára törekvő színek és formák hiánya lehetőséget ad a folyamatos megújulásra is, hiszen az aktuális trendek megjelenhetnek a kiegészítőkben, hogy mikor idejétmúlttá válnak, el is tűnhessenek onnan.

A skandináv lakberendezési stílus egyik nagy előnye, hogy teljesen egyéniségünkre szabhatjuk. Egyaránt berendezhetünk lágy színekkel kombinált nőies enteriőrt, vagy egy igazi legénylakást is a stílus alapjegyeinek felhasználásával, de egy nagy család zajos és tarka életének is kitűnő keretet nyújthat egy skandináv otthon.

A skandináv stílus lehet bohém vagy elegáns, modern vagy rusztikus, esetleg eklektikus. Kombinálhatjuk a loft egyeivel, vagy akár a vintage-el. Tökéletes tükre lehet életmódunknak és személyiségünknek.

A skandináv lakberendezés színei

Mivel a skandináv lakberendezés egyik fő kiindulási pontja a térség otthonainak stílusa, ezért uralkodó színe a fehér. Mivel az északi országokban kevesebb napsütéssel kell számolniuk az ott élőknek, ezért ellensúlyozásként a lehető legvilágosabb színt használják otthonukban, melyet a lehető legtöbb és legnagyobb ablakkal kombinálva használnak a sötét tél elleni harcuk során.

De a fehér mellett azzal harmonizáló, visszafogott pasztellszíneket is választhatunk, a halványszürke, és más semleges színek szokták még jellemezni a skandináv enteriőrt.

Sokszor a bútorok is ezt a színt kapják, és a burkolatokban és persze a falon is dominál a fehér, melyet a természetes hatású, kezeletlen fa felületek egészítenek ki, a természetre asszociálva. A világos fa típusok mutatnak jól a fehér térben, nyír, tölgy. A fa felület kezeletlen szokott lenni. Sokszor a padlóburkolat is fa.

Az említett színvilágot azonban vidám mintájú és színű, otthonos hatású kiegészítőkkel érdemes megtörni, mert a skandináv lakberendezés nem puritán és hideg.

forrás: pexels

A skandináv lakberendezési stílus bútorai

A stílust a visszafogott színvilágú, fehér vagy fa bútorok jellemzik, melyek szellősen vannak elrendezve, és szinte beleolvadnak a térbe. Formaviláguk emlékeztethet az eredeti skandináv stílus világára, az organikus designra. A híres skandináv tervezők bútorainak másolatai ma is kaphatóak és nagy népszerűségnek örvendenek.

De az általuk inspirált, hasonló stílusú berendezési tárgyak tömkelege áll rendelkezésünkre, hiszen a design alapszemlélete ma reneszánszát éli. Az egyszerűség, a természetközeli formák és anyagok, a bauhaus szögletességével szemben létrejött kecses ívek.

Apropó, bauhaus! A skandináv design a szögletes formákat sem tagadja meg, tökéletesen megférnek ők is az északi hangulatú enteriőrben. A bútorok elrendezése mindenképp szellős legyen, a skandináv design nem egyeztethető össze a zsúfoltsággal.

A semleges színek és a fa által uralt teret nagyon szeretik feldobni egy-egy vidám színű bútorral, jól megválasztott fotellal, kanapéval.

chairs-comfort-contemporary-1813502-1-683x1024.jpgaa.jpg

Textilek és kiegészítők – a részletek varázsa

A skandináv lakberendezés szíve lelke a fény…és a kiegészítők. Mivel a stílus alapgondolata a funkcionalitás, a mennyiséggel szemben a minőség előtérbe helyezése, így a kiegészítők tekintetében is így kell gondolkodnunk.

A világos, átlátható és tágas térbe tökéletesen elhelyezett, attól eltérő tónusú, de nem hivalkodó, hanem harmonizáló képek, díszpárnák, függönyök, szőnyegek a leghatásosabb kiegészítők. Az elegáns arannyal, egy kristálycsillárral, vagy éppen a vidám mintás anyagok választásával lehelhetünk életet az egyszerű, fehér térbe.

A skandináv lakberendezés a fényre épül, a nagy, tágas, világos térbe elhelyezett natúr fa természetes összhatást kelt, szívmelengető látványt nyújt. A skandináv stílus kiváló választás annak, aki a város közepén is vágyik a természet harmóniájára.

Vissza a címlapra
Otthon a városban
Legjobban pörgő posztok
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 6 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 6 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 4 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 3 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Cikkek a címlapról
Gátlásoldás bombanőkkel Tunéziában
Carol, a szemrevaló, kéjsóvár, ám cseppet sem víg özvegy Tunéziába utazik elba… akarom mondani: elütni az időt nem kevésbé kívánatos titkárnője, Anna társaságában. Carol az arisztokrata férjétől többek között versenylovakat örökölt, amelyek most épp Tunéziában futnak, valamint egy villát, ahol…
Növények a lakásban: Így helyezd el őket stílusosan és hatékonyan
A szobanövények nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem hozzájárulnak a belső tér egészséges légköréhez is. Egy jól megválasztott és elhelyezett növény képes egy teljesen új hangulatot teremteni az otthonodban, legyen az modern, minimalista, skandináv vagy épp eklektikus stílusú. A növények…
>