Andi a rengetegben

Dél-dunántúli Kéktúra: Molnaszecsőd-Halogy 2/1. rész

2022. ÁPRILIS

2022. szeptember 11. - Andi a rengetegben

20220424_072822.jpgMásodik nap reggel ugyanott szálltunk le a buszról Molnaszecsődön, ahol előző nap délután felszálltunk rá. Mivel pecsételni már nem kellett, egyenesen a híd felé vettük az irányt, így a reggeli napfényben fürdőző Rábát is lencsevégre tudtuk kapni.

A folyó lustán-békésen hömpölygött medrében, sehova nem sietett, hagyta, hogy a Nap megvilágítsa minden cseppjét, mi pedig kiélveztük ezt a fenséges a látványt.

Döröskéig aszfalton vezetett az út széles, ligetes mezők mellett.

20220424_080543.jpg

A távolban őzek kergetőztek hangtalan. Sokáig néztem őket, míg Józsi hátam mögött lemaradva bíbelődött valamivel. Csönd volt, csak néha húzott el mellettünk egy-egy autó, megtörve a néma idillt. Egy kis patakon átkelve továbbra is a műúton bandukoltunk hallgatag.

20220424_080226.jpg

A faluban senkivel nem találkoztunk, s azon lamentáltunk, hogy a tóhoz le kéne sétálni megnézni. Aztán ahogy adódott egy lehetőség a tó közelébe kerülni, lekanyarodtunk és egy kicsit megpihenve itt is bámultuk egy kicsit a vizet a kis fényszikrákkal, ahogy táncot járnak rajt.

20220424_082619.jpg

Legeltettük szemünket a virágzó fákon, s a szemközti domboldalon, hol elszórtan egy-egy házikó fehérlett a hatalmas zöld mezőn. Nyugalom volt, s én rendkívül hálás voltam ezért a nyugalomért. Lassan tovább indultunk, majd a tónak hátat fordítva haladtunk tovább még mindig aszfaltozott úton, egy kis vájatban, enyhén fölfelé, majd nyaralóházak között, végül ismét egy vájatban, mígnem sárgálló repceföld mellé értünk. A lágyan hullámzó táj szemet gyönyörködtető volt.

20220424_092248.jpg

Régi vályogházak mellett haladtunk el, majd újra a repce mellett kötöttünk ki. Nem volt már messze Döbörhegy, s ahogy beértünk a faluba, az út szélén ezernyi pitypang csalogatott, én pedig nem tudtam ellenállni, megmutattam Józsinak, hogy kell koszorút fonni belőlük. Igaz, még sosem csináltam, de mivel ő még fonni sem tud, már ennyivel előrébb voltam nála. Pár perc alatt el is készült a csoda, és bár jó lett volna egy madzag az elkötésre meg egy olló a fölösleges szárak gyors és csinos megkurtítására, a félkész koszorú így is a fejemre került, én meg vigyorogtam alatta, mint a tejbetök. Gyorsan ott is hagytam utána a fűben, mert ha a fejemen hagyom, félő, hogy egészen az óvodáig visszavisznek, s kezdhetek mindent elölről. Amilyen kicsi Döbörhegy, olyan kis szép. Gondozott házai, virágos utcái, kis temploma invitálják az embert.

20220424_094443.jpg

Talán egy kilométert kellett gyalogolni és már el is értük Szarvaskendet, ahol a falu innenső szélén lévő kocsmánál találtuk a pecsétet. Természetesen zárva volt, így se kávé, se pia. Szarvaskenden vagy romos, vagy giccses házak sora követte egymást.

20220424_102717.jpg

Szeretik ezen a vidéken az emberek azt a temérdek giccset, amit kiraknak a kertjükbe. Odébb két lóval beszélgettünk. Kicsit távol voltak ugyan, de jöttünkre nyihorászásba kezdtek, s mintha nekünk válaszoltak volna minden hangjukkal. Szarvaskenden hamar túljutottunk, s máris a Nagymizdó határában lévő Krisztus-szobor mellől néztünk farkasszemet a haragos fellegekkel.

20220424_105612.jpg

A faluba érve temérdek virágba borult fa köszöntött bennünket, majd egy apró tavacska hívott fotózásra, körötte millió pitypang itt is. Innen még mindig aszfalton gyalogoltunk, hellyel-közzel erdős területen.

20220424_110635.jpg

Amikor pedig kinyílt a tér, egészen az Alpok havas hegycsúcsaiig el lehetett látni. Így értünk be Katafára, ami viszonylag forgalmasabb település.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://andiarengetegben.blog.hu/api/trackback/id/tr1017886223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása